banner
banner
Duhovne misli

Ruža

25.07.2014. | kategorija: DUHOVNE MISLI
Ruža

Male priče za dušu!
Iz knjige ”Važna je ruža” Bruno Ferrero

Njemački pjesnik Rilke boravio je neko vrijeme u Parizu. Idući na sveučilište svakog je dana u društvu svoje prijateljice Francuskinje prolazio prometnom ulicom.
Na tom putu, iza jednog ugla, redovito je sjedila neka prosjakinja, koja je od prolaznika tražila milostinju. Sjedila je uvijek na istom mjestu, nepomična kao kip, s ispruženom rukom gledajući u zemlju.
Rilke joj nikada ništa nije udijelio, dok je njegova prijateljica znala spustiti neki novčić. Jednog dana, mlada dama začuđeno upita pjesnika: >>Žasto nikada ništa ne dadneš onoj sirotici?<< >>Trebali bismo udijeliti nešto njezinu srcu, a ne u ruku<<, odgovorio je pjesnik.
Sljedećeg dana Rilke se pojavio s prekrasnom, tek procvalom ružom. Stavio je prosjakinji u ruku i htjede proći.
Tad se dogodilo nešto neočekivano. Sirotica je podigla oči, pogledala pjesnika, brzo ustala, uzela njegovu ruku i poljubila je. Otišla je stišćući ružu na grudima.
Cijeli tjedan nisu je vidjeli. Osmog dana pojavila se na istom uličnom uglu. Bila je nijema i nepokretna kao i uvijek.
>>Od čega je živjela sve ove dane, kad nije ništa dobila?<< upitala je mlada Francuskinja.
>>Od ruže<<, odgovorio je pjesnik.

>>Na svijetu postoji samo jedan problem kako: čovječanstvu povratiti duhovni smisao, probuditi u njemu duhovni nemir? Treba ga orositi odozgor, da se na nj spusti nešto poput gregorijanskog pjevanja. Vidite ne može se dalje živjeti od hladnjaka, politike, računa i križaljki. Nije moguće ovako dalje<<, pisao je Antoine de Saint-Exupéry.
Ove male priče nisu važne. Htjele bi ti jedino na čas darovati miris ruže.