banner
banner
Duhovne misli

Ima li tko da kaže istinu???

05.03.2010. | kategorija: IZDVAJAMO

Danas, 05. ožujka 2010. godine u 10 sati a u krugu Termoelektrane Kakanj biti će organizirana javna rasprava na temu „Studije uticaja na okoliš za novi blok 8 Termoelektrane Kakanj“.

Studiju su načinile tri firme: IBE, d.d. svetovanje, projektiranje i inženiring iz Slovenije; CETOR d.o.o. iz Sarajeva i IPSA Institut d.o.o. iz Sarajeva.

Na 116 i 117 stranici navedene studije donosi se prikaz stanovništva u općini Kakanj koji citiramo:
„3.7. STANOVNIŠTVO

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 1991. godine, na teritoriju općine Kakanj živjelo je 55.950 stanovnika u 14.518 domaćinstava. Tokom rata ova struktura je znatno izmjenjena. Naime, mnogi pojedinci kao i porodice su odlučili da se isele u neke druge gradove ili da izbjegnu u treće zemlje. Sve je to dovelo do smanjenja ukupnog broja stanovnika, tako da je u 2005. godini u Kaknju bilo 12.316 domaćinstva ili 44.215 stanovnika. U poslijeratnom periodu implementacijom projekata raseljenih i izbjeglih lica mnogi pojedinci kao i cijele porodice su se vratile u svoje kuće, ali visoka stopa mortaliteta i ne baš visoka stopa nataliteta doveli su do neznatnog prirodnog priraštaja, što cjelokupno dovodi do toga da, prema procjenama Federalnog zavoda za statistiku, u 2006. godini na teritorij općine Kakanj živi 44.327 stanovnika u 12.316 domaćinstava.“
I u broju 3.7.1. se kaže:

„Ukupan broj zaposlenika u TE Kakanj sa 03.09.2009. je 660. približno 98% zaposlenika dolazi sa područja općina Kakanj i Visoko. Također, može se procijeniti da je cca. 70% zaposlenika iz neposredne blizine TE tj. naselja Papratnica, Kujavće, Banjevac, Čatići i Koprivnica.“ /Izvor podataka: Termoelektrana Kakanj/

KOMENTAR:
Tko je to samovoljno odlučio da se iseli u druge gradove ili da izbjegne u treće zemlje, i kako je moguće ako su se mnogi pojedinci i cijele obitelji vratile u svoje kuće, ali da je zbog visoke stope mortaliteta opao broj stavnovnika u općini Kakanj?!
Za informaciju onima koji ne znaju, da je nakon pada Kraljeva Sutjeska 1993. godine, nakon 13. lipnja, iz župe nepovratno otišlo preko 11.500 stavnovnika/vjernika, broj nepovratno izbjeglih iz župe Kakanj je oko 4.000 vjernika i broj nepovratno izbjeglih iz župe Vukanovići je oko 1.000 vjernika. Kad se ove brojke zbroje to izađe na oko 16.500 vjernika/stanovnika općine Kakanj koji su nakon progona 1993. otišli sa ovih teritorija, ali ne samovoljno odlučivši, kako to stoji u ovoj studiji.
Mislim da bi svima bilo zanimljivo da uprava TE Kakanj iznese podatke prvo iz 1991. godine, pa onda iz 2009. godine o nacionalnom sastavu ili strukturi uposlenih djelatnika svoje firme, jer svima je poznato da je vrlo teško Hrvatu dobiti posao u TE Kakanj. Ruku na srce nije samo TE Kakanj firma koja vrlo rijetko upošljava Hrvate, nego se tu može govoriti i o Cementari Kakanj i o Rudniku Kakanj.

Zar mislite da bi ljudi s ovih krajeva, koji su nakon 1993. našli utočište u Stocu, Čapljini, Žitomisliću, Drvaru i tko zna gdje sve ne, plaćali podstanarstvo i radili za mizerne plaće, kad bi ovdje u TE Kakanj, Cementari Kakanj i Rudniku Kakanj mogli dobivati dva-tri puta veće plaće i živjeti u svojemu i na svojemu?

Mislim da bi ovo moglo biti za razmatranje općinskim vjećnicima općine Kakanj, prvo Hrvatima u općinskom vjeću, pa onda i svim drugima dobre volje, koji Hrvate doživljavaju kao one koji su na ovim prostorima po imenu i prezimenu ipak starosjedioci. Znamo kako su se nedavno i u Mostaru i Sarajevu borili da se prijeratni uposlenici vrate u ALUMINIJ! Gdje su borci i gdje je borba da se prijeratni uposlenici TE Kakanj, Cementare Kakanj i Rudnika Kakanj vrate na svoja radna mjesta?