banner
banner
Duhovne misli
Izdvajamo
Sv. Nikola i ove godine obradovao dječicu

Sv. Nikola i ove godine obradovao dječicu

Kao i proteklih godina, tako smo i ove godine u našoj samostanskoj crkvi organizirali doček sv. Nikole, djeci najdražeg sveca.

Kraljičini fistani

Kraljičini fistani

Upravo sam upozoren da je netko kraljicu Katarinu umotao u šahovnicu i podigao Antidayton na noge koji svu svoju huju prazni na mojoj malenkosti. Jadan sam ti i kukavan. Sve što sam napisao povodom Antidaytonova pohoda u samostansko dvorište i u vrijeme u koje je to učinio, jednako mislim, ni više ni manje, i o onom, ma tko bio, koji je umotao kraljicu Katarinu u šahovnicu.

AntiDayton – zastrašivanje manjine iskrivljenom poviješću

AntiDayton – zastrašivanje manjine iskrivljenom poviješću

U nedjelju 30. listopada 2016. je oveća skupina nenajavljenih posjetitelja s dvanaest razvijenih zastava srednjovjekovne dinastije Kotromanića (zastave s ljiljanima) prošetala dvorištem franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci te izazvala zbunjenost i zaprepaštenost kod vjernika katolika koji su se upravo skupljali na nedjeljnu sv. misu.

Proslava Dana kraljice Katarine

Proslava Dana kraljice Katarine

U nedjelju 23. listopada 2016. obilježena je 538. obljetnica smrti pretposljednje bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić. Kao i proteklih godina taj dan se organizira i nacionalno hodočašće bosanskoj kraljici Katarini i susret Franjevačkog svjetovnog Reda u BiH. Ove godine bilo je 8. po redu nacionalno hodočašće. Sutješka crkva bila je premala da primi veliki broj hodočasnika, dosada u najvećem broju. Oni su i ove godine stigli iz mnogih krajeva BiH, susjedne Hrvatske i evropskih zemalja.

Završena gradnja zavjetne kapele sv. Ane na Teševu

Završena gradnja zavjetne kapele sv. Ane na Teševu

Prošle godine zahvaljujući entuzijazmu i spremnosti nekolicine Teševljana pokrenuta je ideja o gradnji nove zavjetne kapele sv. Ane na Teševu. S riječi, vrlo brzo prešlo se na djela. Pokrenuta je akcija prikupljanja novčanih priloga kako bi se ideja mogla sprovesti i u djelo. Vrlo brzo napravljen je i projekt kojeg je uradio arhitekt Pavle Mašić iz Sarajeva, te je izabrana firma „Dedo rez“ d.o.o. iz Zenice kao izvođač radova. Radovi su započeli sredinom mjeseca lipnja i zahvaljujući vrijednoj skupini majstora i unatoč teškim uvjetima, bez struje, blizine vode, loše putne komunikacije do samoga groblja oni su završeni prošloga tjedna.