Crkva – zgrada je vidljivi znak  ne samo zemaljske putujuće crkve, već nebeske slavne crkve. Naša crkva sa samostanom stavljena je pod zaštitu Sv. Ivana Krstitelja 16.07.1911.god. Pontifikal (knjiga koja sadrži zbirku obreda i odgovarajućih tekstova pridržanih biskupu) određuje: >>Po prastarom običaju Crkve, valja svečanim obredom posvetiti zgradu koja se podiže kao kuća namijenjena isključivom i trajnom okupljanju Božjega naroda i slavljenju svetih otajstva<<.

Crkva je uvijek nastojala da i njezini vidljivi znakovi budu na umjetničkoj visini to svjedoče crkve i katedrale velikih gradova kršćanske tradicije.  I naša crkva iznenadi mnoge posjetioce svojom umjetničkom ljepotom,  kojoj se ljudi dive sa strahopostovanjem.  Zato su crkve tako visoko izgrađene i tako snažno oblikovane da nas odmah dodirnu ulaskom u taj prostor. Pažnje vrijedne su i građevine čija je današnja crkva nasljednica, a koje silom prilika nisu mogle odskakati  vrijednošću u očima ljudi, ali su vrijedne pred Bogom, jer su mukom građene i održavane.

Na ovu obljetnicu ali i svetkovinu dužni smo Bogu zahvaljivati. Zahvalnost će biti iskrena ako se budemo ponašali u njoj kako dolikuje vjeri u nazočnost Kristovu.

Korišteni tekstovi fra Bernardina Matića