banner
banner
Duhovne misli

Priča iz Betlehema

12.12.2014. | kategorija: DUHOVNE MISLI
Priča iz Betlehema

Dok su Marija i Josip putovali  Betlehem, jedan je anđeo prethodnik sazvao sve životinje da izabere one koje su najpogodnije da pomognu Svetoj obitelji u štalici. Prvi se, naravno, javio lav:

- Samo je kralj dostojan služiti Kralju kraljeva – zareže lav. – Postavit ću se na ulaz i rastjerati svakoga tko se pokuša približiti Djetešcu!

- Ti si previše grub! – reče anđeo i otpusti lava.

Priđe potom lisica. Svojim lukavim, nevinim izrazom lica počne govoriti:

- Ja sam najpogodnija od svih životinja. Za Sina Božjega svaki ću dan donositi najslađi med i najukusnije mlijeko. Mariji i Josipu svaki ću dan darovati dobro pile.

- Ti si previše nepoštena – odgovori anđeo prethodnik.

Nadut i raskošan, pojavi se paun. Raširi svoj prekrasan rep duginih boja:

- Pretvorit ću ovu sirotu štalicu u palaču raskošniju od Salomonove!

- Ti si opet previše ponosan – odbije ga anđeo.

I tako su se, jedna za drugom, izredale razne životinje. Svaka je veličala svoj dar. No, anđelu se nijedna nije učinila pogodnom. Ugleda podalje magarca i vola kako neprestano rade pognute glave, nedaleko od špilje.

- A vi, ne biste li vi nečime mogli podariti novorođenoga Boga? – upita.

- Nemamo ništa – odgovori skromno magarac i tužno objesi svoje dugačke uši. – Mi ne znamo ništa drugo raditi osim onoga što traži gospodar, pa moramo biti strpljivi. Za sve drugo možemo dobiti mnogo udaraca…

A vol, plašljivo, ni ne podigavši glave, reče:

- Možda bismo mogli ponekad otjerati muhe svojim repovima…

Napokon se anđeo nasmiješi i zaključi:

- Vi ste oni pravi! Bit ćete uz novorođenoga Boga.

Lav, lisica i paun u basnama simboli su nekih vrijednosti koje i današnji čovjek cijeni: jakost, snalažljivost, taština. Gospodin ima neku drugačiju ljestvicu vrijednosti na kojoj strpljivost i skromnost, uobličene u životinjskim likovima naših jaslica, zauzimaju visoko mjesto. Zato božićni prizori podsjećaju na ove zapostavljene vrijednosti…

Lj. A. Maračić