“Zdravo tijelo Isusovo” Ta sveta pjesma se u našoj crkvi Sv. Ive sa posebnim duhom i motivom pjeva, kao da je za taj puk i tu crkvu specijalno napravljena. Piše: Anto Majstorović – Tono

Jedne prilike na svečanom misnom slavlju u crkvi Hrvatske katoličke misije u Roterdamu a u  povodu krizme, slušao sam pomno propovijed jednog biskupa iz Albanije. Oduševljen brojem krizmenika i brojem vijernika i njihovog aktivnog učešća u misnom slavlju, govorio je ne baš sasvim čisto hrvatskim jezikom ali sasvim dovoljno razumljivo o katoličkoj vjeri i hrvatskom čovjeku u njoj. Naročito se pozitivno osvrnuo na pjesme koje se tijekom mise pjevaju na hrvatskom jeziku. Poseban akcenat je stavio na pjesmu “Zdravo tijelo Isusovo” i kako već biskup reče “takav tekst i melodija jednostavno nikoga ne ostavlja ravnodušnim kada je sluša već ona sama ulazi u srce i dušu čovjeka” i još je dodao “pa to nema nigdje na svijetu, tako nešto veličanstveno i lijepo”.

Da, i ja se u potpunosti slažem sa tom konstatacijom, ali da od dobrog ima još bolje i to je jedna veoma bitna istina. Pa se pitam sa kojim bi i kakvim oduševljenjem navedeni biskup govorio kada bi tu istu pjesmu u Kr. Sutjeskoj na Sutješki način čuo? Ta sveta pjesma se u našoj crkvi Sv. Ive sa posebnim duhom i motivom pjeva, kao da je za taj puk i tu crkvu specijalno napravljena. A srce svakog našeg župljanina uz tu pjesmu još jače tuče i kao da joj time daje još bolji ritam kako bi se što bolje istančala i još jače čula. Svi smo mi nekako posebno vezani uz tu svetu pjesmu koja nam daje jedan poseban osjećaj kada je pjevamo. Ona je jednostavno jedan dio nas, ona nas svojom snagom jos čvršće veže uz rodni kraj.

Ispunjeni srećom zbog susreta sa rodnim krajem, mnogi su osjetiti baš ovih Uskršnjih dana u nasoj Kr. Sutjesci svu radost tog najvećeg kršćanskog blagdana, a sveta pjesma “Zdravo tijelo Isusovo” je ponovo mnogim sretnicima koji su se za te blagdane našli u Kr. Sutjesci svojom tajanstvenom snagom razgalila njihova srca i duše. Ponovo su se mnogi poslije misnog slavlja i tog duhovnog nadahnuća susreli sa svojim dragim ljudima i skupa sa njima ispred crkve, na pijesku ili poznatim Sutješkim kavanama, poneku popili, zapjevali i potucali se jajima.

Sada već tradicionalno takmičenje u razbijanju jaja u Kr. Sutjesci je i ove godine mnogima priuštilo dodatni užitak u proslavi Uskrsa u našem kraju. Mogu samo da zamislim kako je bilo lijepo uživati u tom predivnom tradicionalnom činu. Radost učešća i nadsmetanja u slavi Uskrsa u razbijanju jaja su dobili svi zainteresirani a radost pobjede samo najbolji kojima ovom prilikom od sveg srca čestitam. Organizatorima i sponzorima svaka čast i neka je sa srećom svima. A sveta pjesma mog naroda koja naša srca spaja neka vječno u našoj Kr. Sutjesci se pjeva i pruža užitak ljubavi i sreće svima koji je pjevaju i slušaju.

SVETA PJESMA MOG NARODA
Tono!

Kao rano gorsko cvijeće
koje raste u proljeće
ko izvorska bistra voda
sve polako pa sve jače
krene pjesma moga roda
sveta pjesma mog naroda

Sa oltara pa onda sa kora
spajaju se ova zlatna slova
puk prihvati glasovi se slože
zdravo tijelo, pomozi nam Bože
sveta pjesma moje srce para
zdravo tijelo sva vrata otvara

U Sutjesci, u Bosni srebrenoj
puk kršćanski hrvatskoga roda
svetom pjesmom sad pozdravlja Boga
ova pjesma lijepa i sveta
tu se pjeva još od pamtivijeka
kad je čujem osjetim toplinu
ko pogaču kad lomim majčinu

Tako čisto, tako sveto
to na svijetu nigdje nema
da sam narod tako pjeva
prhvaćeno, prineseno
do nebesa uzvišeno
zdravo tijelo čistom vjerom
od Isusa nahranjeno