Svečanom procesijom u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci danas, 25. svibnja 2014. godine, započelo je slavlje Prve svete pričesti za pet prvopričesnika. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik i gvardijan fra Zoran Jaković uz koncelebraciju samostanskog i župnog vikara fra Zeljka Brkića.

Svečano obučeni u bijele haljine, u crkvi posebno okićenoj za ovaj dan, oni su krasili nedjeljno jutro. Naime, nakon duge pripreme pet prvopričesnika naše župe, toga dana su otvorili vrata svoga srca i prvi put u svome životu u svoju nevinu dječju dušu primili živog Isusa, našega Gospodina. Prvopričesnici su u ovom, za njih posebnom euharistijskom slavlju, sudjelovali pjesmom, recitacijama, čitanjem riječi Božje. Njihovi raspjevani dječji glasovi mamili su suze radosnice, ponajprije njihovim roditeljima, a onda i svima onima koji su toga dana bili u crkvi.

Župnik i gvardijan u svojoj propovijedi je pozdravio i čestitao prvopričesnicima i njihovim roditeljima, te im zahvalio na spremnosti i odvažnosti roditi i odgajati djecu u vjeri, kako bi slijedili Krista koji je Put, Istina i Život. Citirao je Isusove riječi: “

 „Pustite malene, neka dođu k meni, ne priječite im, jer takvima pripada kraljevstvo nebesko”! 

Rekao je kako Isus voli i blagoslivlja malene i da svi trebamo biti čisti i sveti poput djece koja su nevina i sveta.

Pozvao je prvopričesnike da slijede Krista, da se često ispovijedaju i pričešćuju kako bi bili što bliže Isusu, koji prati i blagoslivlje.

A poruku je uputio i roditeljima.

Vama dragi roditelji poručujem: volite svoju djecu, poštujte ih i odgajajte u Kristovoj ljubavi. Papa, sada sveti Ivan Pavao II u jednom svome obraćanju roditeljima prvopričesnika rekao je slijedeće: Dragi roditelji, budite dostojni nevinosti vaše djece, dostojni tajne koju je Bog izravno pohranio u njihovoj duši. Oni trebaju ljubav, nježnost, dobar primjer, zrelost kršćanskoga života kojega će nasljedovati. To im samo vi možete pružiti. Nitko drugi kao vi. Nitko drugi umjesto vas. Tu ste nezamjenjivi. Nemojte to nikada zaboraviti. Nemojte svoju djecu, unatoč svim životnim poteškoćama, razočarati. To je baština koju im možete i trebate ostaviti.

Tako će mnogi pamtiti i ovaj današnji dan. Dan kad su po prvi put primili Tijelo Isusovo, hranu vječnu, hranu spasenja. Koliko je Isus bio važan svojim učenicima? Bio im je važan za čitav život, On je ispunjavao njihova srca, gorljivo su širili Njegovo učenje, čuvali su njegove riječi „Ovo činite meni na spomen“ postade i ostade spasenje čovječanstvu, ukorijeni se u mnoga srca, nastani se među nama.