U utorak, 22.11.2016. godine u prostorijama našega samostana obavljena je primopredaja radova izvedenih u vremenskom razdoblju od kraja lipnja do početka studenog na sanaciji konstrukcije crkve pod nazivom: Izvođenje dijela radova na sanaciji konstrukcije objekta crkve u Kraljevoj Sutjesci – Faza III – sanacija nadzemnog dijela konstrukcije objekta crkve. Predmetni radovi predstavljaju treći dio Faze III, dio 3 – obnova fasade. Predmetni radovi su se izvodili sukladno postojećoj idejnoj i izvedbenoj dokumentaciji odobrenoj od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Bosne i Hercegovine.

Na primopredaji su bili nazočni:

  • U ime samostana fra Željko Brkić, gvardijan i fra Nikica Tomas, vikar
  • Nadzorni organ imenovan od strane Samostana, g-din Dragan Martinović, dipl. inž. građevine
  • Revident Izvedbenog projekta g-din Zlatno Langof, profesor građevine
  • Nadzorni organ imenovan od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture BiH, Robert Stergar
  • Te predstavnici firme Neimari d.o.o. Sarajevo koji su izvodili radove.

Naime, kako smo vas informirali o početku radova koncem mjeseca lipnja točnije 27.06.2016., te o trajanju i izvođenju radova , ovim putem Vas želimo informirati kako smo radove uspješno priveli kraju i realizirali prema zadanom zadatku projektnom dokumentacijom što je utvrđeno prilikom primopredaje radova.

Završetkom ovog trećeg dijela faze III, završen je projekt sanacije konstrukcije objekta Crkve, odnosno vanjsko uređenje. Taj projekt započeli smo još 2005. Godine. Zahvaljujući brojnim donatorima, dobročiniteljima i Vama dragi župljani koji ste se od samog početka uključili u realizaciju ovog projekta i nesebično pomagali svojim prilozima uspjeli smo ovaj nimalo lagan i skup projekt privesti kraju. Svima njima a i Vama dugujemo jedno veliko HVALA. Koristimo priliku da Vas izvijestimo i o troškovima realizacije ovog trećeg dijela faze III u kojem je uz obnovu i izradu nove fasade ugrađena i nova stolarija odnosno prozori na objektu cijele crkve ( ukupno 51 prozor), postavljena nova gromobranska instalacija koja je sada podvučena pod žbuku i izrađeni posve novi satovi i satni mehanizmi na zvonicima Crkve. Postavljanje novih gromobrana i izrada novih satova nije bila predviđena prema projektu, nego smo te radove naknadno dogovorili budući da je to sada bilo najzgodnije uraditi. Ukupna vrijednost svih ovih radova, kao i troškovi Nadzora iznosili su 255.877,00 KM od čega je za izvedene radove plaćeno 221.459,77 KM, troškove Nadzora 26.793,00 KM, za ugradnju novih gromobranskih instalacija 3.931,20 KM i za izradu novih satova na zvoniku, sva tri sata, 3.694,00 KM. Zahvaljujemo se Vladi RH, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Federalnom ministarstvu prostornog uređenja i Općini Kakanj koji su za ove radove donirali ukupno 170.000,00 KM,kao i svima Vama dragi župljani koji ste svojim prilozima pomogli da ovaj posao možemo privesti kraju. Bez vaše pomoći to jednostavno ne bismo mogli. Nakon ovoga predstoji nam sljedeći isto tako dugotrajan, ali i skup projekt a to je unutarnje uređenje, odnosno restauracija same Crkve. Dogodine već planiramo polako u skladu s mogućnostima započeti unutarnje uređenje, hodnika prema sakristiji i prema kapeli koji su dotrajali i također stradali pukotinama, te postavljanje novih elektroinstalacija, nove rasvjete unutar same Crkve kao i nove vanjske rasvjete. Naravno sve će ovo ovisiti ponavljamo od novčanih mogućnosti. Svima Vama još jedanput zahvaljujemo na Vašoj pomoći i nadamo se da ćemo zajedničkim snagama i ovaj put pokazati da zajedno možemo učiniti velike stvari samo ako želimo. Vjerujemo da ova „sutješka ljepotica u zabiti“ kako ju je nazvao naš pokojni dr. fra Ignacije Gavran uistinu to i zaslužuje.

Više o radovima možete pogledati u fotogaleriji na našoj stranici ili na facebooku.