Prošle godine zahvaljujući entuzijazmu i spremnosti nekolicine Teševljana pokrenuta je ideja o gradnji nove zavjetne kapele sv. Ane na Teševu. S riječi, vrlo brzo prešlo se na djela. Pokrenuta je akcija prikupljanja novčanih priloga kako bi se ideja mogla sprovesti i u djelo. Vrlo brzo napravljen je i projekt kojeg je uradio arhitekt Pavle Mašić iz Sarajeva, te je izabrana firma „Dedo rez“ d.o.o. iz Zenice kao izvođač radova. Radovi su započeli sredinom mjeseca lipnja i zahvaljujući vrijednoj skupini majstora i unatoč teškim uvjetima, bez struje, blizine vode, loše putne komunikacije do samoga groblja oni su završeni prošloga tjedna.

Zahvaljujemo se ponajprije mještanima sela Teševa, koji danas nažalost žive razasuti diljem svijeta, te svima onima koji se nisu oglušili na njihove molbe, kao i na naše pozive kada je trebalo osigurati novčana sredstva da bi se započelo s gradnjom. Hvala Vam što se prepoznali vrijednost i značaj samoga projekta, te svojim novčanim prilozima ugradili kamenčić u ovaj nadamo se lijepi mozaik. Neki će možda misliti, kao što su i mislili jer ih navodno više ništa ne veže za svoj rodni kraj i selo pa čak i njihovi pokojni je li uopće bilo potrebno graditi takvo nešto i to još na samom Teševu u kojem znamo danas niko ne živi.

Napominjem da je to jedina zavjetna kapela u našoj župi i koja je posvećena sv. Ani. Mnogi od Vas koji dođete i provedete svake godine svoj odmor u Kraljevoj Sutjesci uvijek vrlo rado i u lijepom broju hodočastite za sv. Anu na Teševo. Teševo kao i mnoga druga naša sela koja su danas prazna ili su skoro prazna zaslužuju to, a to je da u našim grobljima obnovimo ili napravimo kapele. Nadamo se da će ovo biti poticaj i ohrabrenje i drugima. Zajedničkim snagama možemo više, sami ponekad teško. Napominjemo da je ukupna vrijednost radova iznosila oko 32.000 KM a prikupljeno je ukupno 35.100 KM. Neko će reći skupo, moglo je i jeftinije, ali ručno isklesati te uzidati oko 100 tona kamena, skrojiti krovnu konstrukciju, postaviti gromobransku instalaciju bez struje, vode i dovesti cjelokupni materijal po ionako lošoj putnoj komunikaciji i nije previše.

Ostalo je da u narednom periodu uredimo još samo unutarnji dio same kapele, odnosno prostor u kojem će biti smješten kip sv. Ane. Još jedanput svima vama koji ste podržali ovaj projekt i dali svoj neizmjerni doprinos kako bi on bio priveden kraju od srca zahvaljujemo. Blagoslov kapele ako Bog da obavit ćemo iduće godine, kako smo i dogovorili s mještanima sela Teševa na sv. Anu. Cjelokupni popis svih darovatelja objavit ćemo u narednom periodu.

Fotogalerija na Facebooku