Blagdani poput Uskrsa su prigoda da se susretnu prijatelji, rodbina i poznanici. Svake godine proslava Uskrsa potakne mnoge naše iseljene župljane, koji danas žive razasuti diljem svijeta, da dođu i Uskrs proslave u svome rodnome kraju. Pojačane kontrole i višesatna čekanja na graničnim prelazima nisu omela mnoge da i ove godine dođu i Uskrs proslave sa svojim najbližima.

Proslavi Uskrsa prethodili su Obredi Vazmenoga trodnevlja. Na Veliki četvrtak Misu Večere Gospodnje predvodio je fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene u koncelebraciji sa još petoricom svećenika. Iza mise fra Damir je održao i kratko Klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom. Obrede Velikoga Petka predvodio je fra Stjepan Duvnjak. Obredi Vazmenoga bdijenja na Veliku subotu započeli su u 20 sati, a predvodio ih je fra Damir Pavić. Nakon blagoslova ognja na ulaznim vratima u crkvu, fra Danimir Pezer je otpjevao Hvalospjev Uskrsnoj svijeći,koji je održao i prigodnu homiliju u kojoj se osvrnuo na značenje tijela i uskrsnuća tijela.

Sam dan Uskrsa osvanuo je prohladan i kišovit. Ipak, prohladno i kišovito vrijeme nije spriječilo mnoge da dođu na svečanu pučku misu u 11 sati koju je predvodio gvardijan i župnik fra Željko Brkić u koncelebraciji sa fra Danimirom Pezerom profesorom i Dekanom na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Pod svetom misom krštena je i Ana Lukić, inače to je prvo krštenje u ovoj godini u našoj župi. Crkva je bila ispunjena mnoštvom vjernika koji su došli iz Hrvatske, Austrije, Švicarske i drugih zemalja kako bi ovogodišnje uskršnje blagdane opet proveli u svome rodnome kraju.Nažalost, kiša koja je padala cijelo vrijeme omela je da se nakon mise poigra koje kolo i zapjeva koja pjesma pred crkvom. Mnogi su odmah nakon mise krenuli na Pijesak ili u Dom u Kraljevoj Sutjesci, gdje je nekolicina zaljubljenika i ove godine organizirala turnir u razbijanju jaja.

Hvala svima koji su doprinijeli da i ove godine Obredi vazmenoga trodnevlja budu svečani i lijepi, svećenicima koji su predvodili i sudjelovali u Obredima, hvala našem župnom zboru na čelu sa Marinom Kovač i sestrom Marijom, koji je svih ovih dana animirao i uljepšavao svoji pjevanjem Obrede i misna slavlja. I na kraju hvala svima Vama koji ste sudjelovali u Obredima Vazmenoga trodnevlja te svojom nazočnošću uveličali ovogodišnju proslavu Uskrsa, posebice našim iseljenim župljanima koji su prevalili toliki put i uložili ogromnu žrtvu i utrošili možemo reći s pravom i živce, jer ove godine putovanje je trajalo znatno duže nego što je bilo prethodnih godina. Lijepo Vas je bilo vidjeti, pogotovo na Uskrs u tolikom broju, čovjek ne može sakriti da ga u tom trenutku obuzme osjećaj radosti i veselja kada vidi da je crkva ispunjena, jer to se i ne događa uvijek i tako često.