U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HR HB općine Kakanj u nedjelju je obilježena 29. obljetnica stradanja Hrvata te općine.

Sveta misa zadušnica za poginule branitelje i civilne žrtve rata održana je u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci pred okupljenim članovima obitelji, predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata i političkim dužnosnicima, priopćili su organizatori.

Na središnjem spomen-obilježju u Kraljevoj Sutjesci položeni su vijenci i upaljene svijeće te je minutom šutnje odana počast poginulim braniteljima Hrvatskog vijeća obrane Kakanj, stradalim civilima i svim žrtvama Domovinskog rata.

Sudjelovanjem u obilježavanju godišnjice, počast stradalim Hrvatima općine Kakanj odali su, među ostalim, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić, zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH Nikola Lovrinović, predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda PS BiH Lidija Bradara, ministar prostornog uređenja u Vladi Federacije BiH Josip Martić, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Ivo Tadić.

Bivši član Zapovjedništva brigade HVO-a “Kotromanić” satnik Dragan Petković istaknuo je kako je brigada HVO-a “Kotromanić” dala velik doprinos u Domovinskom ratu.

“Ovo spomen-obilježje nas podsjeća na stravična stradanja Hrvata, te svakom posjetitelju nameće pitanje je li se to trebalo dogoditi? Nama živima ostaje pravo i obveza sjećanja na ove žrtve, jer ako to zaboravimo, osuđeni smo na nepoštivanje povijesti i propast. Ne mogu, a da ne kažem kako nam je zadaća skrbiti se o preživjelim pripadnicima postrojbe, posebice časnicima i zapovjednicima na koje se vrše razni pritisci i podizanje raznoraznih optužnica ne bi li se skrenula pažnja sa zločina koje su počinili Bošnjaci nad Hrvatima”, kazao je Petković.

Podsjetio je kako je u ratnim sukobima u općini Kakanj poginulo ili zarobljavanjem ubijeno 103 branitelja HVO-a brigade “Kotromanić”, a ranjeno njih 135, te ubijena 22 civila Hrvata.

“Najveći broj civila ubijen je svirepo poslije sukoba, pljačkanjem i paljenjem hrvatskih sela, te raznim torturama i silovanjima protjerano je 13 000 Hrvata općine Kakanj. Sve ovo što se dogodilo, navodi na zaključak da je bošnjačka strana sve uradila s namjerom da očisti općinu Kakanj od Hrvata, da su se sustavno pripremili za napad na Hrvate kakanjske općine”, ocijenio je satnik Petković.

Po njemu, brigada HVO-a Kotromanić formirana je samo s jednim ciljem, ne da napada, nego da se brane prostori na kojima obitavaju Hrvati od bilo kojeg neprijatelja.

“Sustavan zločin koji se dogodio nad Hrvatima općine Kakanj ne može se nikad zaboraviti, a posebice iz razloga što mi nismo nikom bili prijetnja i zato što nitko od Bošnjaka nije odgovarao niti bio kažnjen za učinjena zlodjela”, napomenuo je Petković.