Nacionalnim hodočašćem franjevačkih trećoredaca iz cijele zemlje, svetom Misom  te smotrom pučkih pjesama i plesova i otkrivanjem spomen-ploče zahvalnosti Vladi Republike Hrvatske, u nedjelju 23. listopada 2022. u Kraljevoj Sutjesci je proslavljena već tradicionalna manifestacija Dani kraljice Katarine čime je ujedno obilježena 544. obljetnica njene smrti.

Već  po 14. put na nedjelju najbližu 25. listopadu kada je kraljica u Rimu preminula, u Kraljevu Sutjesku su hodočastili članovi Trećeg franjevačkog reda (OFS-a) iz bosanske te hercegovačke franjevačke provincije.

Svetu misu je predvodio i pod njom propovijedao fra Miro Relota, član Uprave Provincije Bosne Srebrene. Njega je kao i sve okupljene hodočasnike, župljane i svećenike na početku Mise pozdravio gvardijan fra Bono Tomić, izražavajući dobrodošlicu te radost što je kraljica Katarina u svoju Sutjesku okupila toliko mnoštvo štovatelja. Fra Miro je u propovijedi prikazao kraljičin životni put podsjetivši na stradanje koje je podnijela u vrijeme kraha srednjovjekovne bosanske države, pozivajući okupljene na duhovne i ljudske vrijednosti ustrajnosti vjere i ljubavi za domovinu kojima je kraljica ostala vjerna do kraja.

Po završetku Mise kojoj je unutra i na prostoru oko crkve pribivalo više od tisuću vjernika pa je bilo potrebno i ozvučenje vanjskog prostora, na trgu ispod crkve u organizaciji Hrvatske folklorne skupine Bobovac iz Čatića, održana je 23. po redu Smotra folklora. Pučke pjesme i plesove iz BiH i Hrvatske  na pozornici je predstavilo devet kulturno – umjetničkih društava, osam iz Bosne i Hercegovine i jedno iz Hrvatske. Topao, a osunčani listopadski dan, kao i lijepa priroda u u ovo doba godine, bili su kulisa kakva se samo mogla poželjeti ovoj pučkoj priredbi kojom se od zaborava čuva naša tradicijska baština.

Sat vremena prije Mise u klaustru samostana priređena je svečanost otkrivanja kamene spomen-ploče, znaka zahvalnosti Vladi Republike Hrvatske za višegodišnje financijsko pomaganje projekata sanacije župne i samostanske crkve te dogradnje i opremanja samostanskog muzeja. Uz franjevce koji su prispjeli toga dana u Kraljevu Sutjesku i hodočasnike, franjevce iz samostana, svečanosti su nazočili g. Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH sa suprugom te g. Mario Zeko, voditelj Službe iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Vlade Republike Hrvatske. Ploču su zajednički otkrili veleposlanik Sabolić i gvardijan samostana fra Bono.