U povodu obilježavanja patrona župe sv. Ivana Krstitelja, kao i u povodu obilježavanja Svjetskog dana glazbe, održana je svečana kolaudacija restauriranih orgulja u Kraljevoj Sutjesci.
Kolaudaciji orgulja prethodilo je misno slavlje, koje je predvodio fra Emanuel Josić, profesor Glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, uz koncelebraciju župnika fra Bone Tomića i ostalih pristiglih svećenika te mnoštva domaćeg puka i vjernika pristiglih iz različitih krajeva, uz posebne goste hodočasnike iz Aachena, predvođene Fra Ivicom Radićem, voditeljem Hrvatske katoličke misije u njemačkom gradu Aachenu.
Na početku kolaudacije gvardijan samostana fra Bono Tomić pozdravio je prisutne, iznio kratku povijest orgulja, pozdravio kolaudatore i najavio drugu fazu restauracije orgulja, ugradnju elektro-magnetskog sviraonika, te zahvalio svim pokroviteljima restauracije i kolaudacije orgulja.
Kolaudatori su bili ugledni glazbenici Nikolina Brkić, Ljubica Vuletić Marjanović, Bartolomej Stanković i Katja Krolo-Šarac, a posebni gosti kolaudacije su bili trubač Benjamin Drijenčić i proslavljeni operni prvak Ivica Šarić.
Na programu kolaudacije su bila djela Franje Bosanca, Dietricha Buxtehudea, Johanna Sebastiana Bacha, Tomasa Albinonija, Georga Philippa Telemanna, Franza Schuberta, Franje Dugana, Anđelka Klobučara i Fra Slavka Topića.
 
Orgulje su izrađene u poznatoj orguljarskoj radionici „Heferer i sinovi“ iz Zagreba, a u Kraljevu Sutjesku su dopremljene i na kor crkve sv. Ivana Krstitelja postavljene 1909. godine. Od tada su djelimično obnavljane, a temeljitu restauraciju ove su godine obavili majstori orguljari – braća Pero i Franjo Moritz, restauratori orgulja iz Ilače (Hrvatska). Oni su u proteklom periodu uspješno restaurirali sve bitne elemente sutjeških orgulja, a osobno su nazočili kolaudaciji i tom prilikom, prisutnima se obratio Pero Moritz i objasnio proces restauracije, dok je Franjo Moritz započeo kolaudaciju izvedbom Preludija u D-duru nepoznatog autora.
 
Program kolaudacije je vodio Bartolomej Stanković, a svi prisutni su imali prilike pratiti video prijenos sa kora na velikom platnu, kao i live prijenos na Facebook stranici Franjevački samostan Kraljeva Sutjeska. U kratkom predahu između dvije kompozicije za orgulje i trubu, začule su se i najstarije sačuvane (pozitiv) orgulje u Bosni i Hercegovini, koje su u Kraljevu Sutjesku dopremljene davne 1865./1866. godine.
Kolaudaciji orgulja su nazočili gosp. Mirnes Bajtarević, načelnik općine Kakanj, gosp. Slaven Katičić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kakanj, ugledni privrednici, predstavnici medija, kao i veliki broj gostiju pristiglih iz različitih krajeva. Nakon kolaudacije, uslijedilo je zajedničko druženje i prigodni domjenak.