Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posjetio je danas Franjevački samostan i crkvu sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci te muzej, galeriju i knjižnicu koji se nalaze u okviru samostana.

Iako je riječ o privatnom posjetu jednom od najstarijih samostana u okviru Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Čović je u razgovoru s gvardijanom fra Bonom Tomićem, najavio institucionalnu pomoć kompleksu u kojem se čuva značajan dio povijesnog i kulturnog blaga Bosne i Hercegovine.

– Imamo običaj uz ljeto, u društvu prijatelja koji dođu iz dijaspore, obilaziti naše prostore po cijeloj BiH, prostore koji imaju posebnu ljepotu i značaj i za hrvatski narod, ali i za našu domovinu. Uz svetu misu, obilazak muzeja i knjižnice, zajedničko druženje prilika je da se upoznamo i s potrebama samostana u Kraljevoj Sutjesci. Nažalost, danas nedovoljno razumijemo važnost te baštine koju imamo. Ja sam zahvalan našim franjevcima koji kroz stoljeća čuvaju naše kulturno-povijesno blago i tradiciju, a obećao sam fra Boni skori dolazak sa skupinom naših ljudi iz državne i federalne vlasti da vidimo kako pomoći da zaštitimo ovo od vremenskog i svakog drugog urušavanja, kaže Čović.

Dodaje kako i muzej i knjižnica moraju biti dostupni javnosti, ali prije toga je nužno sve to adekvatno zaštititi. Potrebna su velika financijska sredstva, ali postoji mogućnost, ističe, preko Vlade Republike Hrvatske i institucija u Bosni i Hercegovini da se poduzmu potrebne mjere i blago Kraljeve Sutjeske očuva i za buduće generacije.

– Kad vidite sve ovo onda je jasno da mi jesmo srce Europe i ovo nam govori koliko je bitan i taj naš europski put o kome toliko govorimo. Gledajući sadržaj ovog muzeja i ove knjižnice zapravo gledamo europsko bogatstvo o kome se malo zna. Mi moramo institucionalno stati iza toga. Posvetiti više pozornosti i ovom kao najstarijem, ali i samostanima u Fojnici, Kreševu i drugim mjestima u BiH, naglašava Čović.

Fra Bono Tomić je iskazao zahvalnost predsjedatelju Doma naroda i predsjedniku HDZ-a BiH na ovom posjetu i interesu za samostan u Kraljevoj Sutjesci.

– Ovo mjesto i sve ono što se tu čuva ima ogroman značaj za našu kulturu i tradiciju, ali ovo je možebitno i važno mjesto naše budućnosti. Zahvaljujući radu i djelovanju franjevaca mnogo je toga sačuvano, a naša očekivanja su da se pozitivno odgovori na naše potrebe u smislu obnove i radova kako u samostanu tako i u crkvi i knjižnici. Drago mi je da je prepoznat značaj Kraljeve Sutjeske i da ćemo već na jesen moći krenuti s radovima. Raduje me što je predsjednik dao punu podršku svemu što planiramo uraditi. Ovo je prijateljski posjet, ali za mene i za naš samostan iznimno važan i stoga sam zahvalan predsjedniku Čoviću, ističe gvardijan samostana u Kraljevoj Sutjesci.

Prostor Kraljeve Sutjeske ima veliki značaj za povijest Bosne i Hercegovine i posebno hrvatskog naroda. Nažalost, u Domovinskom ratu pretrpio je velike gubitke. Kroz gotovo šest i pol stoljeća samostan je duhovno i kulturno središte Hrvata ovog dijela Bosne. Sutješki samostan vrlo je bogat kulturno-povijesnim i umjetničkim sadržajima: brojni arhivski dokumenti, dragocjene stare knjige, zbirka slika, te kovinski i tekstilni predmeti umjetničkoga obrta. Najstarija i vjerojatno najvrednija slika jest Poklon kraljeva – Krist pada pod križem, slikana s obje strane na dasci presvučenoj platnom koja potječe iz 15. stoljeća.

Osim posjete muzeju i knjižnici Čović je sudjelovao i na pučkoj svetoj misi u crkvi svetog Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci.