U otvorenom amfiteatru franjevačkom samostana, ispred kipa naše kraljice Katarine, a povodom šest stoljeća od njenog rođenja sinoć je promoviran roman ”Majka Kraljica Katarina Kosača – Kotromanić” autorice Nataše Bartule Hebert.

Na početku promocije nazočne je pozdravio domaćin gvardijan fra Bono Tomić naglasivši kako nam autorica romana donosi novu spoznaju i pogled na život naše kraljice Katarine.

Fra Andrija Nikić, predsjednik HKD Napredak grada Mostara, kao gost promocije zahvalio je književnici što je posvjestila ulogu majke kraljice Katarine za današnje vrijeme i kraljičine štovatelje.

Kao gosti iznenađenja nastupile su članice hrvatske folklorne skupine Bobovac, koje su otpjevale dvije pjesme u znak pijeteta prema našoj kraljici Katarini.

Voditelj promocije Rinko Golubović je zatim pročitao kratak životopis kraljice Katarine nakon čega je sama autorica romana zajedno sa mladom gitaristicom Lejlom Halilović otpjevala svoju pjesmu Kraljice, majko kraljice.

Nazočnima se obratila novinarka i književnica, promotorica romana Eldina Zolj-Balenović na temu nastanka i korištenja pisma bosančice kroz povijest.

Novinarka Edina Kamenica govorila je o mogućem povratku posmrtnih ostataka kraljice Katarine u Bosnu i Hercegovinu te o rezultatima istraživanja DNK analize skeletnih ostataka iz srednjovjekovnog grada Bobovca.

Na koncu promocije izlaganje je imao naš sutješčanin prof. dr. Željko Šain. Naglasio je da dijeli iste vrijednosti koje je imala kraljice Katarina kao i autorica romana, ljubav i bol prema Bosni i Hercegovini i ljubav i bol prema djeci.

Poslije promocije nazočni su nastavili ugodno druženje uz prigodan domjenak.