Dvadesetak hodočasnika iz Mostara, Ljubuškog i Züricha hodočastilo je s fra Ikom Skokom u Franjevački samostan sv. Ive Krstitelja u Kraljevu Sutjesku u subotu 10. kolovoza 2024.

Hodočasnike je pred samostanom dočekao i poželio im dobrodošlicu „u biser u srcu Bosne“ gvardijan fra Bono Tomić. Ispred crkve objasnimo im je prostor Kraljeve Sutjeske i okolnih mjesta.

Svetu misu predvodio je fra Iko Skoko, koji pastoralno djeluje u Hrvatskoj katoličkoj misiji Zürich, a koncelebrirao je gvardijan fra Bono. Fra Iko je u homiliji govorio o poruci sv. Ivana Krstitelja. Naglasio je kako je sv. Ivan znao koje je njegovo poslanje kao preteče. Nije patio od kompleksa ni više, a ni od niže vrijednosti. Važno je znati svoju misiju i vršiti je odgovorno u svako vrijeme.

Nakon svete mise fra Bono je hodočasnicima govorio o trenutnom stanju u župu Kaljeva Sutjeska. Župa Kaljeva Sutjeska je imala 1993. oko 12.500 vjernika, a danas nešto manje od 800. Ima sela koja su potpuno prazna. Zatim, govorio je o povijesti tog kraja i o gradnji današnji crkve, koja je posvećena 11. srpnja 1911. Potrebna je unutrašnja obnova crkve. Nakon razgledanja crkve hodočasnici su razgledali samostan, te posebno vrijednu knjižnici koja ima 31 inkunabulu. U samostanu se nalazi i vrijedni muzej koji su hodočasnici detaljno razgledali.

Žene su se posebno raspitivale  o „katarinkama“, tj. crnim maramama koje i danas nose neke žene u Sutjesci zbog žalosti za kraljicom Katarinom. Nakon obilaska samostana gvardijan je poveo hodočasnike na lokaciju koja se zove Grgurovo. Na tom mjestu bio je kraljevski dvor dinastije Kotromanić. Upoznao je hodočasnike sa životom Kraljice Katarine i njezinim vrednotama. Nakon razgledanja samostana i lokacije Grgurovo upriličen je objed u samostanskom blagovalištu.

U blagovalištu hodočasnicima su se pridružili župni vikar fra Marijan Petričević, misionar iz Njemačke fra Ivica Radić, profesor s Franjevačke teologiji u Sarajevu fra Danimir Pezer i župnik župe Čerin fra Velimir Bagavac. Gvardijan fra Bono je na kraju zahvalio hodočasnicima na dolasku u samostan, a fra Iko njemu i fratrima na bratskom gostoljublju.