Od petka 30. kolovoza do nedjelje 1. rujna 2024., održana je biciklijada koja nosi ime Franciscana, a koja ima za cilj mapiranje, fotografiranje i prikupljanje relevantnih informacija za uvezivanje samostana u Jajcu i Kraljevoj Sutjesci u Kulturnu rutu Franciscana.

Organizatori ovog značajnog događaja su Udruga HerzegovinaBike u suradnji s Uredom Vlade ŽZH za EU integracije.

Biciklisti su u petak stigli u Jajce, gdje su ih dočekali predstavnici lokalnih vlasti, Turistička zajednica Grada Jajca te gvardijan franjevačkog samostana u Jajcu Nakon posjete Jajcu, biciklisti su u subotu nastavili svoje putovanje prema Kraljevoj Sutjesci, prelazeći gotovo 140 km kroz predivne pejzaže Bosne i Hercegovine.

U naš samostan u Kraljevoj Sutjesci biciklisti su stigli u subotu predvečer gdje ih je dočekao gvardijan sutješkog samostana fra Bono Tomić. Nakon okrijepe i zajedničkog druženja posjetili su samostanski muzej i knjižnicu te prenoćili u prostorijama samostana. U nedjelju ujutro su sudjelovali na svetoj misi u 9 sati te nakon toga zaputili se prema Mostaru.

Ova biciklijada nije samo sportski događaj, već i inicijativa koja ima za cilj povezivanje važnih povijesnih i kulturnih lokaliteta kroz biciklističku rutu. Franciscana biciklijada doprinosi očuvanju kulturne baštine i promovira održivi turizam u Bosni i Hercegovini. Povezivanjem samostana u Jajcu i Kraljevoj Sutjesci, Franciscana ruta postaje još bogatija i cjelovitija, te nudi jedinstveno iskustvo za sve ljubitelje kulture i prirode, kao i cikloturiste iz cijelog svijeta koji će kroz turističke aranžmane biciklirati rutom Franciscana i obilaziti ove objekte.

Ovaj događaj predstavlja spoj sporta, kulture i povijesti, čineći ga jedinstvenimu svojoj prirodi i značaju za širu zajednicu.