Mala vjernička zajednica župljana iz Kraljeve Sutjeske u četvrtak, 3. listopada u večernjim satima, na poticaj vikara fra Danijela Lukića, u samostanskoj crkvi oživjela je i obilježila onaj isti događaj koji se zbio tog dana 1226. godine u Porcijunkuli, nedaleko od Asiza.

Te večeri događalo se nešto svakidašnje, a ipak tako čudesno i neobično. Umirao je jedan čovjek posve suobličen Kristu. Bio je to Franjo iz Asiza. To je bilo toliko čudesno da je Crkva dopustila da se na svečan način slavi obred blaženog preminuća sv. Franje, kao što se to čini i na Veliki petak za Kristovo preminuće.

Svečanim euharistijskim slavljem i obredom preminuća predsjedao je župni i samostanski vikar fra Danijel Lukić uz koncelebraciju župnika i gvardijana fra Bone Tomića, fra Marijana Petričevića i don. Ivice Mrše, župnika župe sv. Petra i Pavla u Kaknju.

Ljepoti ovog liturgijskog događaja pridonio je na poseban način župni zbor koji se vrijedno spremao pod vodstvom prof. Marine Kovač i uz njih liturgijskom asistencijom i čitanjem skupina mladih koja se, nakon duge stanke, već neko vrijeme ponovno sastaje i djeluje u župi.

Nakon završnog blagoslova uslijedilo je čašćenje relikvija sv. Franje, a potom su mladi ponudili okupljenom narodu određene suvenire i uspomene koje su pripremili za ovaj događaj, a večer su kasnije nastavili u ugodnom druženju.

Tekst: Ilija Stojčić i Luka Marić