U Kraljevoj Sutjesci  24. lipnja proslavljen je patron naše župe. I ove godine “Ivandanu” je prisustvovao veliki broj naših župljana koji su za ovu prigodu odlučili doći svome rodnom kraju, proslaviti patrona svoje župe, zajedno s župljanjima koji i danas žive na teritoriji  župe kao i s hodočasnicima pristiglim iz susjednih župa.

U 9,00 sati bolesničku Sv. Misu slavio  je i propovijedao fra Gabrijel Tomić iz Olova.

Svečanu Sv. Misu u 11,00 slavio je i propovijedao fra Niko Petonjić gvardijan iz Jajca. Koji je  u svojoj propovijedi naglasio, citiramo: Važna zadaća koja je pred nama danas jest pomiriti duh i tijelo, tj. duhovno i materijalno. Tim Božjim darovima pristupamo pogrešno. Vjerujem da je prvi korak u rješavanju toga problema iskreno i otvoreno sagledati svoj odnos prema drugima, prema darovima kojima se služimo, odnosno odnosu prema Bogu. Potrebito je više napora, zauzetosti, a prije svega iskrenog, istinskog i čestitog življenja. Tu bi nam mogao pomoći svetac kojega danas slavimo. Njegov pristup životu, vjeri, povjerenoj zadaći zaslužuje svako poštovanje. No, pitanje je koliko je to primamljivo i izazovno za nas. Nije pokora, isposništvo ili molitva način kojim se mi danas služimo. Danas se to radi iz sasvim različitih pobuda. Postovi i molitve nisu više čin vjere, disciplina duha i tijela, odnosno uspostava veze sa duhovnim svijetom. Danas se posti radi vitkosti, kontroliranja kila ili radi nekih čudnih uvjerenja. Moli se rijetko i to isključivo u nevoljama. Zato je dobro naučiti nešto od našeg današnjeg slavljenika. Znamo da je bio isposnik, da se postom i molitvom oboružavao za zadaću koja neće biti nimalo laka ni jednostavna. Ivanova zadaća uistinu je bila specifična. On je trebao pripraviti ljude za Gospodinov dolazak. Naviještanje, poziv na obraćenje te krštavanje tri su pravca Ivanove angažiranosti. Ivan upozorava svoje sunarodnjake na loše čine kojima su se sve više udaljavali od svoga Boga. Njegovih kritika nije bio pošteđen nitko. Zato je smetao. Svi mi osjećamo da život koji živimo nije samo ono opipljivo i vidljivo, nego i nešto više. I nama vjernicima je sve teže prepoznati Božju prisutnost i djelovanje u našem svijetu. Malo je pozornosti i usredotočenosti na Boga, a prevelika pozornost na čovjeku. Kad bi smo svemu dali njegovo mjesto sve bi bilo drukčije.

Koncelebrirali su: fra Nikica Vujica – gvardijan Fojnica, fra Ivo Pervan – gvardijan Kreševo, fra Zdravko Anđelić – gvardijan Tuzla, fra Zoran Livančić – gvardijan Guča Gora, vlč. Predrag Stojčević – dekan, fra Gabrijel Tomić – župnik Olovo, fra Željko Brkić – župnik Vijaka, fra Zdravko Mandić – župnik Breza, vlč. Perica Majić – župnik Borovica, fra Pejo Oršolić – župnik Brajkovići, vlč. Josip šimunović – župnik Aljinići, fra Bono Tomić – župnik Vareš, vlč. Marijan Marijanović – župnik Kakanj, fra Beislav Kalfić – župni vikar Vijaka, fra Vijeko Tomić – župni vikar Vareš, fra Janjko Ljubos – župni vikar Fojnica, fra Franjo Miletić – župni vikar Fojnica, fra Tomislav Trogrlić – župni vikar Fojnica, fra Mato Martić – župni vikar Kreševo, fra Drago Perković – župni vikar Zenica,  fra Jozo Ančić – Hoze – župni vikar Guča Gora i đakon Mrinko Šlivić.

Svetu Misu sa kora je pratio župni zbor koji je uveličao proslavu svog nebeskog zaštitnika.

Slavlje je nastavljeno u samostanskom dvorištu, bila je to prigoda za susret rodbine, prijatelja… Ali svakako i neizostavno tradicionalno kolo uz šargiju i violinu.

Mnogi su poslije kola krenuli malo naniže, do svima nama poznatog ”Pijeska” gdje je se nastavilo druženje do kasno u noć.