9. srpnja 2010. godine u prostorijama Franjevačkog samostana Kr. Sutjeska, upriličen je tehnički prijem izvedenih radova na sanaciji temelja južnog pročelja i zvonika naše crkve. Komisiju je odredilo Federalno ministarstvo prostornog uređenja koje je 12. 05. 2010 godine i izdalo odobrenje za izvođenje navedenih radova.

Komisiju su sačinjavali slijedeći članovi komisije: predsjednik komisije je bio gdin Fočo Mirzah, dipl.ing.arh., te ostali članovi: mr.sci. Skoko Milorad, dipl.ing.građ., Dizdar Muris, dipl.ing.arh., Vlašić Valentino, dipl. ing. geod.

Navedena komisija je pregledala svu dokumentaciju proizašlu u radovima, i bila u prilici direktno razgovarati sa gdinom Draganom Martinovićem, dipl.ing.građ., koji je ujedno bio i stalni nadzor u izvođenju radova ali isto tako i sa predstavnicima firmi koje su radove izvodili i to sa predstavnicima firme Karst iz Zagreba i Geokonzaltinga iz Sarajeva koji su izvodili radove na bušenju i postavljanju pilota/šipova u temelje crkve i zvonika ali i sa firmom Miličević d.o.o. iz Kreševa koji su vršili radove na izradi naglavnih armirano betonskih greda na navedene pilote.

Članovi komislije su bili više nego zadovoljni sa dokumentacijom o izvedenim radovima i potakli su vodstvo samostana da nastavi sa radovima na ovom našem Nacionalnom spomeniku kulture u BiH, našom „LJEPOTICOM IZ ZABITI“.