Poštovani posjetitelji, dragi prijatelji!

Najbolje vijesti su one koje su pozitivne i dobre. Jedna od takvih dobrih informacija svima nama je svakako sanacija pukotina crkve – „Sutješke ljepotice“, kako je nazva pokojni fra Ignacije Gavran. Naime, već dugi niz godina radimo u suradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture BiH. Kako je sve dosadašnje radove na sanaciji crkve pratio Zavod, tako će i ubuduće pratiti, te su konstantno prisutni svojim nadzorom iz Zavoda budući je Franjevački samostan i crkva sv. Ivana Krstitelja proglašeni Nacionalnim spomenikom kulture BiH.

Dosadašnji tijek radova išao je po fazama ovim redoslijedom:

I FAZA – izvedba drenažnog sustava oko objekta crkve, (radovi koštali 120.000,00 KM, stodvadeset tisuća konvertibilnih maraka).

II FAZA – Ojačanje temelja zvonika i južnog vanjskog zida crkve s dijelom temeljne konstrukcije u ovoj zoni, jer su se tornjevi odvojili od crkve i prouzročili velike pukotine na samoj crkvi, ponajviše na glavnom bačvastom svodu koji je ujedno najstariji AB (armirano-betonski) svod u BiH, a međutim deformirana je i krovna konstrukcija. Izvedbenim radovima konačno je postignuta stabilizacija objekta kao cjeline, što je potvrđeno rezultatima dobivenim pomoću monitoringa, (radovi koštali 500.000,00 KM, petstotina tisuća konvertibilnih maraka). Do sad smo završili ove dvije navedene faze, sad slijedi treća.

III. FAZA radova sanacije i revitalizacija konstrukcije objekta crkve kao cjeline. Sanacija konstrukcije crkve i cijelog krovišta je neophodna i urgentna. Projekt je zahtjevan i riječ je o nastavku radova na objektu, koji uz vjerski ima i svoj povijesno-kulturni značaj. Ova treća faza je podijeljena u tri dijela.

Prvi dio je sanacija pukotina crkve i radovi će, ako Bog da započeti idući ponedjeljak, 27.10. 2014. te bi trebali biti realizirani za dva mjeseca. Radove će izvoditi firma „Marušić d.o.o.“ iz Jajca u suradnji s firmom „Spegra inženjering d.o.o.“ iz Splita, jer su prema natječajnoj dokumentaciji ispunili sve uvjete i bili najprihvatljiviji. (Ovaj prvi dio radova iznosi oko 270.000,oo KM, i samostan je osigurao preko raznih ministarstava sredstva za ovaj dio).

Drugi dio ove treće faze planiramo raditi s proljeća iduće godine, a ustvari radi se o krovnoj konstrukciji srednje lađe i krovištu. (Radovi krovne konstrukcije i krova prema projektnoj dokumentaciji su oko 260.000,oo KM).

I na koncu treći dio ove treće faze, ono što će joj dati i njezin izvanjski sjaj i ljepotu jest vanjska fasada cijele crkve, kad će uistinu biti prava „Sutješka ljepotica“. (prema troškovniku ovaj treći dio je oko 150.000,00 KM, tako bi radovi treće faze trebali koštati oko 680.000,00 KM, šeststotina i osamdest tisuća konvertibilnih maraka).

Pred nama je velik i zahtjevan posao, stoga Vas ovim putem sve molimo koji ste u prilici da nam financijski pomognete realizaciju ove treće faze. Samostan je osigurao jedan dobar dio sredstava oko 350.000, 00 KM, međutim potrebno je još osigurati a sami i bez Vaše pomoći nismo u mogućnosti. U nadi da će te moći i željeti pomoći nam u ovom našem potrebnom i vrijednom projektu srdačno Vas pozdravljamo i želimo Vam svako dobro u životu i radu. Također puno cijenimo i zahvaljujemo Vam za dosadašnju pomoć koju ste nam pružali.

S osobnim poštovanjem i velikom zahvalnošću, Vaši sutješki fratri!

Odobrenje za sanaciju kontrukcije objekta crkve sv. Ivana Krstitelja u Kr. Sutjesci