U ponedjeljak 4. svibnja 2015. započeli su radovi drugog dijela III. faze sanacije samostanske crkve u kojem se prvo pristupilo izradi serklaža, a zatim zamijeni i izradi nove krovne konstrukcije iznad srednje lađe crkve. Radovi prvog dijela III. faze završeni su u siječnju, ali se odmah pristupilo nabavci drvene građe potrebne za izradu nove krovne konstrukcije. Izvedene su pripremne radnje, postavljena je radna skela i kran te je otkriven jedan dio krovne konstrukcije.

Projekt je veoma zahtjevan, jer se radi o složenoj zadaći gdje treba novu krovnu konstrukciju u potpunosti prilagoditi zatečenoj geometriji zidova crkve. Pri tomu treba stalno voditi računa o zaštiti postojećeg oslikanog svoda iznad srednje lađe crkve od mogućih oštećenja, kao i permanentnoj zaštiti od iznenadnih kišnih pljuskova koji nisu rijetki u ovom periodu. Radove izvodi firma „ Gradnja d.o.o.“ iz Mostara, jer je, prema natječajnoj dokumentaciji, ispunila sve uvjete i imala najprihvatljiviju ponudu. Rok za izvršenje predviđenih radova je 120 kalendarskih dana. Ukupna vrijednost ovih radova, prema ugovoru, iznosi oko 260.000 KM. Samostan je osigurao, preko raznih ministarstava, općine Kakanj i Vlade Republike Hrvatske, veći dio sredstava za ovaj dio radova sanacije crkve.

Nakon završetka ovih radova, prema projektu, ostaje još treći dio III. faze sanacije konstrukcije samostanske crkve, u kojem je predviđeno postavljanje nove fasade na samoj crkvi, čime će ova ljepotica, zasigurno, dobiti novi i ljepši izgled. Međutim, početak tih radova ovisi, ponajprije, ako se osiguraju potrebna novčana sredstva. U tome će nam, kao i dosada trebati Vaša pomoć, dragi župljani, jer bez Vas zasigurno ne bi se uradilo ni ovo što se dosada uradilo. Ovim putem Vas pozivamo da nam u tome pomognete, kako bismo ovaj projekt sanacije samostanske crkve, kojeg smo započeli prije deset godina, napokon priveli kraju. Zahvaljujemo svima Vama koji ste dosada dali svoj neizmjerni doprinos u tome i koji ste ugradili kamenčić u ovaj zajednički mozaik.