Prošli tjedan je gvardijan fra Zoran Jaković u prostorijama Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisao Ugovor za programe i projekte od posebnog interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2015.godinu.

Potpisivanju su nazočili dobitnici potpore iz Bosne i Hrecegovine, a u ime Hrvatske vlade koja je osigurala i odobrila financijska sredstva nazočili su članovi Povjerenstva za dodjelu potpore: Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjednica Povjerenstva, prim. mr. sc. Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja, prof. dr.sc Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta i Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministra kulture.

U osobno ime kao i u ime svojih suradnika iz Ureda za Hrvate izvan RH, čestitajući dobitnicima potpore na kvalitetno pripremljenim i osmišljenim projektima, predstojnica Krstičević je naglasila kako je do sada puno toga napravljeno i kako na puno toga možemo biti i jesmo ponosni. No ono što je naš najveći uspjeh je upravo – zajedništvo. „Mi u Državnom uredu vjerujemo kako je upravo suradnja i zajedništvo najbolji put za uspješnu realizaciju konkretnih i strateški važnih projekata, projekata koji osiguravaju bolju kvalitetu života, projekata koji stvaraju preduvjete za nova radna mjesta a samim tim i ostanak Hrvata u svom rodnom kraju. „ – poručila je predstojnica Krstičević i dodala „Sigurna sam da je još puno dobrih projekata pred nama koje ćemo zajednički realizirati na dobrobit Hrvata u Bosni i Hercegovini i cijele Bosne i Hercegovine.

Samostan je aplicirao projekt za vanjsko uređenje, tj. Izradu fasade na crkvi i za ovaj projekt smo dobili 400.000,00 kuna za koje smo neizmjerno zahvalni što su članovi povjerenstva naš projekt prepoznali kao jedan od strateški važnih projekata u Bosni i Hercegovini. S proljeća je u planu da uredimo izvana crkvu i da dobije onaj sjaj i ljepotu kakva joj i pripada.

U ime svih dobitnika potpore, zahvalio je prof. dr. fra Iko Skoko, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla iz Mostara. „Hvala Republici Hrvatskoj, Vladi Republike Hrvatske, svim članovima povjerenstva koji su prepoznali važnost i značaj naših projekata. Povjerenje i potpora koju ste nam dali zasigurno će doprinijeti da svi naši projekti budu još bolji i kvalitetniji“.

U posljednje četiri godine, putem ovog natječaja financirana su, u iznosu od 75 milijuna kuna, 122 velika, strateški važna projekta za opstanak, ostanak i povratak Hrvata u Bosni i Hercegovini. Zaokret koji je napravljen 2012.godine u raspodjeli ovih sredstava vidljiv je kroz konkretne projekte na cijelom prostoru BiH te je kod Hrvata u BiH prepoznat kao hvalevrijedan i nužan za njihov dugoročni održivi ostanak i opstanak.