23. obljetnicu stradavanja i progona  Hrvata općine Kakanj političke stranke i udruge proizašle iz domovinskog rata, rodbina i prijatelji obilježili su sudjelovanjem  na Sv. Misi zadušnici koja se slavila u nedjelju 12. lipnja 2016. u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci. Sv. Misu je predvodio i slavio gvardijan samostana fra Zoran Jaković, koji je u svojoj propovijed pozvao na oprost sve prisutne a posebice obitelji poginulih, jer oprost je i kršćanska i moralna obveza svih nas, oprost oslobađa. Svi oni su izgubili živote braneći svoje obitelji i dom, svoju povjest i kulturu, svoj jezik, braneći svoj narod.

Poslije mise je upriličen obilazak grobalja te spomen obilježja i grobova poginulih u Kraljevoj Sutjesci, Grmačama, Čatićima i Slapnici uz molitvu za pokojne (opijelo), te paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca.

Prigodnim govorom na katoličkom groblju u Kraljevoj Sutjesci prisutnima se obratio i prvi zapovjednik HVO Kakanj gospodin Pavo Šljivić. Cejlokupan govoro možete pročitati na kraju članka.

13. lipnja 1993., na dan sv. Ante, sveca kojeg Hrvati katolici posebno štuju, dogodio se progon Hrvata kakanjske općine. Nama koji smo ostali dužnost je i moralna ali i svaka druga obveza obići grobove poginulih, odati počast svim žrtvama, civilnim i vojnim, jer svoje živote su dali braneći naša sela, naše domove, svoj narod. Zato, ne zaboravima nikada ono što su za nas učinili.

P.S. Kako smo dobili nekoliko upita od strane naših posjetitelja, da ne mogu pregledati fotografiji na facebook stranici donosimo vam malo objašnjenj. Sve fotografije možete vidjeti i na facebook stranici samo je potrebno da na svom mobilnom uređaju ili tabletu u postavkama stranice idete na računalnu verziju stranice. U tom slučaju i bez profila na facebook-u moći ćete vidjeti sve fotografije! Hvala na razumijevanju!

Protokol obilježavanja
Govor gospodina Pave Sljivica