Kako smo već i najavili u subotu 26. studenoga je u Oberglatu pored Züricha u organizaciji Zavičajnog društva Kraljeva Sutjeska iz Švicarske održana dvadeset i prva “Sutješko-kakanjska” večer. Ovo susret je odavno postao tradicionalni na kojem se svake godine okupi više stotina naših iseljenih župljana koji žive i rade u Švicarskoj. Susret je to kojem se mnogi raduju i kojeg se s nestrpljenjem svake godine iščekuje. Neki pređu nekoliko stotina pa i više od tisuću kilometara kako bi na njemu nazočili. I ove godine bilo je onih koji su došli iz Njemačke, Hrvatske.

Kao i proteklih godina u jutarnjim satima započeo je memorijalni turnir u malom nogometu posvećen pokojnom Blaški Šariću, jednom od utemeljitelja Zavičajnog društva Kraljeva Sutjeska i dugogodišnjem predsjedniku ovoga društva. Na turniru je sudjelovalo ukupno 16 ekipa iz cijele Švicarske, kao i ekipa naših iseljenih župljana iz Istre, točnije iz Pule. Turnir je završen u popodnevnim satima a pobjedu je odnijela ekipa Lašvanske doline. Nakon završetka turnira pristupilo se pripremanju dvorane za misno slavlje i večernji program.

U 18. 30 sati započelo je misno slavlje koje je predvodio sutješki gvardijan fra Željko Brkić u koncelebraciji sa fra Danimirom Pezerom, dekanom na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, fra Velimirom Bagavcem, župnim vikarom u župi Drinovci i fra Stjepanom Neimarovićem svećenikom iz HKM iz Züricha. Ono što posebno raduje jest činjenica da je i ove godine na misnom slavlju pobožno i dostojanstveno sudjelovao velik broj vjernika. U svojoj nadahnutoj propovijedi fra Željko se najprije osvrnuo na misna čitanja a nakon toga lijepim i poticajnim riječima svim nazočnima progovorio je o vrijednosti i smislu zavičaja, pozvavši ih da ne dozvole da im iz duše itko istrgne ljubav prema svome zavičaju i rodnom kraju i da prema njemu imaju pozitivan odnos. Na kraju misnoga slavlja u ime organizatora, Zavičajnog društva Kraljeva Sutjeska, svim nazočnima prigodnim riječima obratila se gospođa Jagoda Ravlija koja je posebno izrazila radost i zahvalnost što su iz Bosne i Hercegovine na susret došla trojica svećenika rodom iz župe Kraljeva Sutjeska. Nakon toga uslijedio je kulturno- zabavni program na kojem su ove godine sudjelovali izvorna grupa Braća Vidović te Planet band. Sutra dan gvardijan fra Željko je predvodio misno slavlje u Wetingenu, fra Danimir Pezer u Dietikonu i fra Velimir Bagavac u Winterthuru.

Koristimo prigodu da se još jedanput od srca zahvalimo organizatorima, Zavičajnom društvu Kraljeva Sutjeska iz Švicarske, koje nas je i ove godine pozvalo da dođemo na ovo zavičajno druženje. Hvala njima jer su podnijeli najveći teret oko same organizacije, ali i svim sudionicima za ovako lijepu zabavu i nezaboravnu večer. Neizmjerno i još jednom veliko HVALA svima, organizatorima, pojedincima i obiteljima koji su darovali svoj prilog za potrebe i uzdržavanje našeg samostana. Posebne riječi zahvale upućujemo braći svećenicima iz HKM iz Züricha na čelu s voditeljem fra Ivanom Prusinom, te fra Niki Leutaru voditelju HKM misije u Argau na njihovom gostoprimstvu, bratskom druženju i mogućnosti da predvodimo misna slavlja kao i daru kojeg su darovali za potrebe i uzdržavanje našeg samostana. I na kraju hvala našim domaćinima, obiteljima koje su nas tako lijepo primile i ugostile i potrudile se da naš boravak u Švicarskoj bude lijep i obogaćen različitim sadržajima. Posebne i neizmjerne riječi zahvale upućujemo našoj neumornoj g-đici Božani Šarić, na svakom njezinom trudu i izdvojenom vremenu u kojem nam je pokazala znamenitosti i ljepote grada Züricha. Što na kraju reći, bilo je nezaboravno, bilo je lijepo biti dio svega,a sve to ne bi bilo moguće da nije bilo VAS. Do skorog i nadamo se ponovnog susreta iduće godine, neka Vas prati Božji blagoslov i svako dobro u Vašem životu.