Poštovani prijatelji!

Ovim putem Vas želimo obavijestiti da je nakon nekoliko susreta i razgovora s mještanima, te prethodno urađenog Idejnog i Izvedbenog projekta dogovoreno da se pokrene akcija sanacije i obnove naše filijalne kapele u selu Čatići. Nije suvišno napomenuti da se u ovoj filijalnoj kapeli slave sv. Mise svake nedjelje, kao i svetkovinama, te da njoj gravitira i najveći broj vjernika u našoj župi. Vi koji ste rođeni u Čatićima, kao i svi drugi koji ste zadnjih godina možda dolazili i obilazili grobove svojih najmilijih mogli ste se uvjeriti da ova kapela uslijed dotrajalosti, oštećenjima (krova i apside), nedostatka sakristije, odnosno adekvatnog manjeg prostora koji je predviđen za držanje misnoga ruha i pripremanja svećenika za misno slavlje, odavno vapi za svojom obnovom i sanacijom kako bi mogla dobiti svoj novi oblik i zasjati u puno ljepšem svijetlu nego što je to sada. Oni koji se u to nisu uvjerili mogu pogledati i nekoliko fotografija postojećeg stanja, te kako bi ona trebala izgledati nakon sanacije i obnove. Gledajući na trenutačnu situaciju, mišljenje većine mještana sela Ćatići je da nema potrebe rušiti u cijelosti postojeći objekt, graditi neki novi i veći jer ovaj sasvim zadovoljava trenutačne potrebe vjernika.

U neformalnim druženjima, kao i na sastancima koji su održavani, velika većina mještana je izrazila spremnost da na odgovarajući način podrži i pomogne realizaciju ovoga projekta. Nadamo se da podrška neće ostati samo na obećanjima. Napominjemo da je već urađen i predračun radova, odnosno orijentaciona procjena troškova za potrebne radove koji bi trebali iznositi oko 100.000 KM.

Stoga, pozivamo sve dobronamjerne sugrađane i prijatelje koji prepoznaju značaj ove akcije i kojima ova kapela nešto znači da se u skladu sa svojim mogućnostima uključe u ovu hvale vrijednu akciju. Uvjereni smo da će ova pokrenuta akcija naići na razumijevanje mnogih dobronamjernih Čatićana, kao i svih vas dobre volje, i da ćemo uz Vašu pomoć uspješno sanirati i obnoviti ovu kapelu. Izađimo ponajprije iz svoga lokal patriotizma, po kojem najčešće sebe i dijelimo da smo čatićani, bjelavićani, aljinćani itd. i po kojem smatramo to je njihovo neka se sami brinu o tome. Pokažimo ne samo na ovom primjeru nego i na svakom drugom, ma gdje on bio da nas sve veže ista ljubav, a to je ljubav prema svome zavičaju. Pokažimo da zajedničkim snagama možemo napraviti puno, da ovaj kraj nismo zaboravili, da nismo definitivno digli ruke od njega i da nam je do njega stalo. Pokažimo to najprije samima sebi, a onda i drugima koji jedva čekaju da tako bude.

Dobrovoljni prilozi za ovu akciju mogu se uplatiti na žiro račun koji je otvoren samo u ovu svrhu. U nastavku možete vidjeti i instrukcije za plaćanje:

1) Za uplate iz zemlje, odnosno u KM:

Klijent: Franjevački samostan Kraljeva Sutjeska

Svrha uplate: Sanacija crkve u Čatićima

Adresa: 72244 Kraljeva Sutjeska, BiH

Broj računa: 3385902205873382

 

2) Za uplate iz inozemstva – devizni račun (Instructions for payment, VALUTA EUR)

Beneficiary’s Bank: UniCredit Bank d.o.o. Mostar, Kardinala Stepinca bb

SWIFT CODE: UNCRBA22

Account No. Of Beneficiary: 25011677111

IBAN: BA39 3385 9048 0587 4768

Name of Beneficiary: Franjevački samostan Kraljeva Sutjeska-Sanacija crkve u Čatićima

Address: Kraljeva Sutjeska; 72240 Kakanj, Bosnia-Herzegowina

Prilozi se mogu uplatiti, također i Grobljanskom odboru u Čatićima, te u Župnom uredu Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci. Napominjemo da iznos novčanih priloga nije ograničen niti određen, te da svatko prema svojim mogućnostima može odrediti iznos doniranih sredstava. Nakon provedene akcije upriličit će se i susret, te ćete biti obaviješteni o obavljenom poslu, prikupljenim i utrošenim sredstvima.

O tijeku ove akcije, kao i o popisu svih donatora, odnosno doniranih sredstava biti ćete redovno informirani putem ove naše web stranice, Sutješkog vjesnika kao i posebnog facebook profila koji će biti otvoren samo u ovu svrhu.

Nadamo se da ćemo pokazati da zajedno možemo napraviti puno samo ako želimo. Stoga se nadamo vašoj svesrdnoj pomoći,, kako vas rasutih po cijelom svijetu, tako i svih vas koji živite na ovim prostorima. Moramo biti svjesni da oni koji su tu ostali i koji trenutno žive, a njih nema puno, da u skladu sa svojim materijalnim mogućnostima će teško bez vaše pomoći ovu akciju sami privesti kraju.

Unaprijed se zahvaljujemo svim darovateljima koji će se uključiti u ovu akciju, kao i svima onima koji će nam biti moralna podrška.

Uz ovaj poziv prilažemo fotografije trenutnog stanja kapele, te slike modela novoprojektovanog stanja na facebooku.