Nakon trodnevne duhovne priprave župljani Kraljeve Sutjeske i brojnih hodočasnici iz drugih mjesta su 24. lipnja zajedno proslavili zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.

Središnje svečano misno slavlje bilo je u samostanskoj crkvi sv. Ivana Krstitelja s početkom u 11 sati.

Predvoditelj svečanog pučkog misnog slavlja je bio fra Petar Jeleč, profesor crkvene povijesti na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i definitor Franjevačke provincije Bosne Srebrene uz koncelebraciju brojnih svećenika sutješkog dekanata a i šire.

Tijekom propovijedi u prepunoj sutješkoj crkvi fra Petar je govorio o tome tko je bio Ivan Krstitelj, u čemu je njegova posebnost i kakav je dojam ostavljao na druge. Možda njegov nastup danas nama izgleda previše strogim i kako se ne može primijeniti na našu današnju situaciju. Međutim, svi smo mi pozvani kao i Ivan na posebnu životnu zadaću. Ivan je bio beskompromisan i prema moćnicima tadašnjeg svijeta u svjedočenju svojih uvjerenja. On nam može biti uzor kako javno trebamo svjedočiti svoja kršćanska uvjerenja.

Svi smo pozvani, od majčine utrobe, bez iznimke da u ovom vremenu i prostoru, najprije životom a onda i riječju svjedočimo vrijednosti Isusova evanđelja. Makar za to trebali žrtvovati udobnost, društveni položaj a u nekim krajevima svijeta i vlastiti život, dodao je Jeleč.

Na koncu svečanog misnog slavlja sutješki gvardijan i župnik fra Bono Tomić zahvalio je najprije dragom Bogu na lijepom danu i za sve milosti koje smo od Njega primili. Zahvalio je vjernicima koji su došli hodočastiti svetom Ivi, sutješkom župnom zboru koji vjerno radi i prati sva liturgijska slavlja, kao i gostima pjevačima iz župe Lištani kod Livna. Gvardijan je zahvalio svima koji su svoje talente stavili na raspolaganje tijekom priprave za patron župe, kao i svećenicima koji su predvodili i suslavili svete mise tijekom trodnevne priprave i Ivandana.

Osim duhovne priprave prvog dana trodnevnice vjernici su mogli uživati i u koncertu vokalne skupine Ad libitium iz Travnika, a dan poslije priređeno je zajedničko druženje nakon svete mise pod simboličnim nazivnom zahvalna večer za sve vjernike i zvanice.

Na platou ispred samostana nakon misnog slavlja organizirano je daljnje druženje uz svirku, pjesmu i narodno veselje.