Stara franjevačka svetkovina, Gospa od anđela, slavi se 2. kolovoza. Svetkovina potječe iz najranijih dana franjevaštva. Na ovaj dan se prisjećamo obraćenja svetog oca Franje, koje se dogodilo upravo 2. kolovoza 1208. godine u malenoj crkvicisvete Marije od Anđela, podno grada Asiza, a u franjevačkoj povijesti, ta crkva je poznata kao Porcijunkula. Ovo je i dan potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta. Taj oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako se ispovjede, pričeste te izmole Vjerovanje, Oče naš i pomole se na nakanu Svetog Oca.

Ove godine Sveta Misa, kako to već godinama biva, slavila se na Bobovcu. Sveto misno slavlje predvodio je fra Željko Brkić – samostanski i župni vikar u Kraljevoj Sutjesci uz  koncelebraciju fra Tomislava Svetinovića župnog vikara iz Vareša.

Fra Željko se u svojoj propovijedi osvrnuo na temu obraćenja sv. Franje Asiškoga kojeg franjevci slave na današnji dan, jer je i sam sv. Franjo obraćenje doživio upravo u maloj crkvi Gospe Anđeoske ili Porcijunkuli u gradu Azizu. Istaknuo je da je obraćenje proces koji se nemože dogoditi odjednom niti ga sami možemo proizvesti kako mnogi to danas čine nagomilavajući pobožne vježbe, molitve a da pri tome u svome mišljenju i ponašanju ostajemo isti, stari ljudi. Potrebno je kao što je to učinio i sv. Franjo promijeniti pogled na svijet,sebe i bližnje te početi ljubiti sve ono i sve one koji po uobičajenom mišljenju treba mrziti i prezirati. Pozvao je okupljene da se na današnji dan sjetimo i svoga anđela čuvara i da mu zahvalimo za sve trenutke kada nas je štitio i čuvao, a nismo ni znali kako se  to dogodilo.

Vjernici su na Bobovac stigli osobnim automobilima, ali vrijedno spomena je da je dobar broj hodočasnika došao pješice uz dolinu rijeke Bukovice, po prilično vrućem i sparnom vremenu. Poslije Svete Mise usljedilo je zajedničko druženje uz pjesmu i okrjepu na lokalitetu kraljevskoga grada Bobovca. Ove godine zbog velikih šteta koje su uslijedile zbog klizišta na lokalitetu Luke izostalo je zajedničko druženje na tom prelijepom izletištu. Nadat se da će se ono do iduće godine sanirati i očisititi kako bi ponovno postalo mjesto okupljanja za mnoge.