U nedjelju 22. listopada u samostanskoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci svečanim misnim slavljem obilježen je Dan Kraljice Katarine. Ujedno je toga dana bilo i XV. nacionalno hodočašće OFS-a u Kraljevu Sutjesku.

Prije svete mise upriličen je prigodan program na početku kojeg se hodočasnicima i nazočnim vjernicima obratili područni i nacionalni duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda Kraljice Katarine fra Miro Relota te nacionalna ministra Ivana Vidović koji su izrazili radost što se već 15. godinu OFS okuplja na nacionalnom hodočašću u Kraljevu Sutjesku povodom smrti kraljice Katarine koju smatraju blaženom.

Uslijedila je pobožnost krunice, a bila je i prigoda za sakrament pomirenja.

Služena je zatim sveta misa koju je predvodio definitor Provincije Bosne Srebrene fra Drago Pranješ uz koncelebraciju župnika i gvardijana fra Bone Tomića, vikara Hercegovačke franjevačke provincije fra Mire Šege i 15-ak drugih svećenika te asistenciju franjevačkih bogoslova.

Na početku svete mise gvardijan i župnik fra Bono pozdravio je nazočne te izrazio dobrodošlicu braći svećenicima, časnim sestrama, a posebice fra Miri koji je pristigao s hodočasnicima i predvoditelju misnoga slavlja fra Dragi.

U prigodnoj propovijedi fra Drago je govorio o dostojanstvu “koje nam je svima darovano i na koje smo svi pozvani”, a koga “danas mnogi ne prepoznaju ili ga odbacuju”. Osvrnuo se na biblijsko izvješće o stvaranju i odluku “načinimo čovjeka na svoju sliku” (Post 1,26). “Ne radi se o slučajnom pozivanju u život nekoga bića, nego se radi o posebnom biću koje ima biti pozvano u svijet s posebnom Božjom željom i posebnom Božjom nakanom.

Nakon svete mise u dvorištu samostana upriličena je XXIV. smotra folklora Dani kraljice Katarine na kojoj se predstavilo devet društava, zborova i udruga.

KT / DF