Danas je blagdan Krštenja Gospodinova. Današnjim danom završava božićno vrijeme i od sutra započinje vrijeme kroz godinu.
Iduća nedjelja je 2. nedjelja kroz godinu i ujedno mlada nedjelja. Svete mise u iduću nedjelju slavit ćemo u redovitim terminima u župnoj crkvi te u Čatićima (9 sati) i Dobrinju (10:30).

U četvrtak, 4. siječnja 2024. završili smo blagoslov obitelji u našoj župi. Svima vama koji ste nas primali u svoje domove od srca zahvaljujemo na lijepom gostoprimstvu, na susretima i na vašim darovima. Hvala vodičima na pomoći prigodom blagoslova obitelji. Ako smo u nekom domu zaboravili ostaviti naljepnicu, neka po naljepnicu dođe u župni ured. Svi oni koji nisu bili u svojim domovima prilikom blagoslova, a žele blagoslov svoje obitelji, neka nam se što prije jave kako bismo blagoslovili i njihove obitelji.

Statistika naše župe za 2023. godinu izgleda ovako:
– Kršteno je 14 osoba; u 2022. godini kršteno je 11 osoba.
– Vjenčano je 7 parova; u 2022. godini vjenčano je 9 parova.
– Umrla je 51 osoba (25 muškaraca i 26 žena); u 2022. godini preminulo je 36 osoba.

Onu brojčanu statistiku po selima i koliko nas trenutno ima u župi, a koju ćemo napraviti na temelju blagoslova obitelji, pročitat ćemo vam u jednoj od narednih nedjelja.

Dragi župljani župe sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci, vi koji sada živite na području ove drevne rimokatoličke župe i vi koje vas povezuje ova župa bilo rođenjem ili mjestom nekadašnjeg življenja, bilo krštenjem ili drugim sakramentima! Tijekom ovogodišnjeg blagoslova obitelji u našoj župi, lako je bilo uočiti gorući problem, a to je prodaja vlastite očevine. Ono što su očevi mukom stjecali, obrađivali i od toga živjeli, djeca prodaju u bescjenje.

Mi svećenici sutješkog samostana još jednom vas molimo da ne prodajete svoju djedovinu i zemlju svojih predaka, jer to je grijeh prema precima, prema onima koji su svoj život položili za ostanak i opstanak Hrvata katolika na ovim prostorima. Samo hrabri ljudi iz ljubavi prema svojoj rodnoj grudi znaju da rodna gruda nema cijenu i samo veliki i hrabri svoju očevinu vole i ne prodaju. Naši stari koji su živjeli u puno težim vremenima imali su vjeru i nadu koju su iskazivali riječima: “Dat će Bog”;. U toj vjeri i nadi, po primjeru naših starih, čuvajmo nasljedstvo generacijama koje dolaze nakon nas. To je naša djedovina, druge nemamo – tuđe poštujmo, svoje čuvajmo.

Dana 24. prosinca 2023. u Moskvi (Rusija) u 60. godini života preminuo je Ilija Šunjić. Pokopan je 5. siječnja 2024. u Kraljevoj Sutjesci. U Splitu (Republika Hrvatska) je 3. siječnja 2024. godine u 75. godini života preminuo Marijan Bošnjak. Pokop mu je sutra u 14 sati na Bištranima. Pokoj vječni…